V čem tančit

V tomto roce budeme opět dávat víc pozor na to v čem tancujeme. Pamatujte na to a řádně se přezouvejte, bude se to kontrolovat. Boty, na kterých je písek, kamínky a jiné nečistoty z venku ničí taneční boty ostatních i tělocvičnu.

Všichni, kdo přijdou v nevhodných botách do tělocvičny se budou muset zout, pokud nebudou mít nic jiného a budou chtít zůstat. Zapovězeny jsou různé černé společenské boty (snad každý v nich chodíme venku když někam jdeme), dále také boty po kterých zůstávají na parketách šmouhy.

Pokud nemáte taneční boty, choďte v sálovkách.
Dámské boty navíc opatřit chrániči.

O teniskách se asi není třeba rozepisovat, stačí vzít libovolné sálové tenisky. Tedy čisté tenisky s měkkou podrážkou, které nenechávají žádné šmouhy.
Nemusíte se bát, že by byly tenisky nějakým velkým handicapem, pro naši výkonnost by měly dobře postačit. Těm z Vás, kteří chodíte častěji nebo pravidelně, těm bych doporučil zauvažovat, zda si neudělat radost a botky si nepořídit.
Taneční boty lze použít jen na tanec na parketu, ale tančí se v nich znatelně příjemněji. Cena této obuvi je srovnatelná s cenou „normálních“ bot a vydrží několik let.
Nyní tedy trochu informací o tanečních botách a chráničích.

CHRÁNIČE

Chrániče jsou vlastně plastové návleky, které se nasadí na podpatek dámské taneční boty. Ukázku chrániče přikládám v příloze. Plastový chránič chrání parket před tvrdým dámským podpatkem. Chránič se samozřejmě opotřebovává a jeho životnost je závislá na váze a nášlapech tanečnice.
Chráničů je několik typů, které odpovídají tvaru podpatků. Je proto praktické kupovat chránič se vzorkem botičky.
Cena chrániče se pohybuje od cca 50 do 100 korun. Chrániče s koženým podpatkem si nekupujte, to je pro nás zcela zbytečné.
Pro úplnost bych upozornil, že chrániče nebudou pasovat na běžné lodičky, protože ty nemají vhodně tvarované podpatky.

BOTY

Taneční obuv rozdělujeme v první řadě na obuv pánskou či dámskou a dále pak podle použití na obuv určenou pro standardní či latinskoamerické tance, případně obuv tréninkovou. Další dělení je pak řekněme podle použitých materiálů, značky atd. Pro naše potřeby stačí bohatě „obyčejné“ boty „českých výrobců“, které jsou na fotografii v článku.

f0016_a

PÁNSKÉ BOTY

Pánské taneční boty jsou vlastně těsné polobotky s tenkou měkkou podrážkou. Boty lze základně rozdělit podle toho, pro jaké tance jsou určeny.
Na latinskoamerické tance jsou určeny tzv. „latinky“, které jsou typické především tím, že mají vyšší podpatky.
Na standardní tance jsou boty „standardky“, které mají „normální“ podpatky. Ukázka těchto bot je na obrázku. V těchto botách jde tancovat prakticky všechno. Tyhle boty bych doporučil pánům koupit. Pokud se totiž nebudete chystat tančit závodně, tak vám tyto botky budou krásně sloužit.

f0018_r

DÁMSKÉ BOTY

U holek je situace drobet komplikovanější.
Nejdříve bych asi zmínil boty tréninkové, tzv. „practisky“, které mají nízké široké podpatky a slouží k trénování. Boty jsou pohodlné a nebolí v nich nohy. Pro tancování „pro radost“ jsou asi ideální, ale k šatům se nehodí.
Tyhle boty není potřeba opatřovat chrániči.

f0019_r
Co se „normálních“ dámských tanečních bot týká, tak rozdíl mezi latinkami a standardkami je ten, že standardky mají plnou špičku a budou mít pravděpodobně nižší podpatek.
Zde jasné doporučení není, jen bych poznamenal, že latinky se většinou líbí více. Všechny vyfotografované dámské boty jsou latinky.

f0082_a f0017_r

PRODEJNY

HELLER DANCE & FASHION
Vladislavova 6, Praha 1
http://www.hellerdance.cz

ELIS DANCE SPORT, s.r.o.
Na Smetance 20, Praha 2 – Vinohrady
http://www.elisdancesport.com/

KOZDRA
Čajkovského 23/1689, Praha 3 – Žižkov
http://www.kozdra.cz/
POZOR: nebere platební karty!

DITAS
5.května 72, Praha 4
http://www.ditas.cz/

ODKAZY

Články o botách z blogu firmy Hellerdance: